Energia solar: com aprofitem el seu potencial amb La Revolució De Les Teulades i com ho fan a altres països

Les revolucions no acostumen a ser fàcils. Generalment començen amb un escenari poc favorable, ple d’obstacles que sovint semblen insalvables. No és el cas de #LaRevolucióDeLesTeulades. Ho tenim tot a favor i t’explicarem perquè.

Les xifres parlen per si mateixes: Espanya rep 1.700 hores de sol útils a l’any i té 10 milions de teulades preparats per a convertir-se a petites plantes de generació d’energia solar. Quan diem que és “el país del sol” ens referim a aquest tipus de coses. La resposta a la pregunta de per què ho s’ha aprofitat tot aquest potencial fins ara, requeriria molts articles però la bona notícia és que, des de fa un temps, estem aconseguint revertir aquesta situació. A continuació explicarem com ho fem a Holaluz, de la mà de les persones que ens trien, i el que podem aprendre d’alguns països propers.

Els motius que ens han portat a iniciar #LaRevolucióDeLesTeulades

Si tenim hores de sol i teulades disponibles, tenim energia solar 100% renovable, que a sobre podem fer arribar a qualsevol lloc. També a les llars dels qui no tenen teulada, que són part d’aquesta revolució. Aquest va ser el nostre plantejament inicial. Tan senzill com això, sense excuses (ni impostos al sol pel mig, ja que recordem, va ser anul·lat definitivament al setembre de 2018 i que pràcticament no va arribar a cobrar-se).

Tornem a les dades: hem calculat que 10 milions de teulades tècnicament viables equivaldrien a 9.823.220 instal·lacions solars. Perquè et facis una idea amb una d’aquestes referències universals que sovint ens ajuden a veure més clares certes quantitats, parlem d’uns 60.000 camps de futbol plens de plaques solars.

Si ho traduïm a energia d’origen renovable produïda obtindríem 92.806.000 kWh d’energia solar a l’any. I que podriem fer amb això? Doncs tenint en compte que el consum anual mig d’un subministrament domèstic a Espanya el 2019 va ser de 798,89 kWh, donariem servei a 33.158.144,83 de llars durant un any. I això és molt o és poc? Sabent que el total d’habitatges al 2019 era de 25.793.323, ens sobraria energia per empreses, edificis públics o altres subministraments. Per això, entre altres coses, no ens cansem de repetir que ens sobren els motius.

Actualment a Holaluz gestionem més de 6.000 instal·lacions fotovoltaiques i ens encanta comprovar que dia rere dia, la quantitat de persones interessades en instal·lar plaques solars a casa seva creix cada vegada més de pressa.
Fins aquí tot clar però sabem que allò de “voler és poder” no sempre és cert. Per això, amb la llei per fi a favor i amb tots aquests motius sobre les espatlles, decidim eliminar l’obstacle definitiu: la inversió inicial.

En què consisteix #LaRevolucióDeLesTeulades?

El plantejament és senzill: si no vols o no pots fer aquesta inversió en plaques solars, la farem nosaltres. Ens encarregarem de tot i afegim una instal·lació solar al teu servei de llum (aprofitant al màxim la teva teulada), de manera que tu pagaràs una única factura. La quota personalitzada que calculem ho inclourà tot i mai serà superior al que pagues ara amb nosaltres només amb electricitat. Al contrari: obtindràs un estalvi fix mensual i t’oferirem un finançament flexible fins a 15 anys per les teves plaques solars, que s’aniran pagant amb la teva factura, sense quotes a banda i amb l’opció d’amortitzar quan vulguis. És a dir, un préstec per les teves plaques inclòs en la teva factura de la llum i que no augmentarà el seu import.

Per part nostra gestionarem l’energia que produeixin les teves plaques, per a tu i per a la resta del món.

Ara, si pots i prefereixes fer aquesta inversió inicial, t’instal·larem les plaques necessàries per al teu consum i podràs estalviar-te l’energia que produeixin a la teva factura, a més de poder compensar els excedents mitjançant el servei Holaluz Cloud. I si ja tens plaques solars instal·lades, t’oferim aquest servei directament, com sempre inclòs dins la teva factura de la llum, sense complicacions.

I si no tinc teulada? Doncs pots sumar-se igualment a la revolució, només amb el teu subministrament d’electricitat.

Accedeix ara al nostre webinar gratuït i descobreix tot el que necessites saber sobre com instal·lar plaques solars. Accedir al webinar

Trencant aquest tipus de barreres volem aconseguir accelerar l’augment d’energia renovable produïda i volcada a la xarxa a Espanya per tal d’arribar a 40 milions de persones, tinguin o no tinguin teulada.

L’energia solar a altres països d’Europa

Tot i que exemples com el de Brusel·les, que al 2015 va instal·lar més fotovoltaica que la que es va posar a tota Espanya son contundents, en els darrers dos-tres anys, el país del sol comença a aixecar el cap.

Al 2020 es van instal·lar a Espanya 596 megawatts de potència fotovoltaica per a autoconsum, el que suposa un 30% més que l’any anterior segons UNEF, la Unió Espanyola Fotovoltaica.

Alemanya

Tot i així i encara que cada vegada som més les persones i companyies que treballem per canviar-ho, Espanya segueix força per darrera d’altres països d’Europa, molts d’ells amb moltes menys hores de radiació solar a l’any. Només en autoconsum solar, Alemanya té instal·lats uns 40 gigawatts a les seves teulades, versus els 1,5 gigawatts d’Espanya. De fet, al 2020 Alemanya produïa més energia solar que Espanya, França, Itàlia, i Portugal Junts, tots ells països amb una radiació solar clarament superior a la del lider.

Sembla que la fórmula de l’èxit alemanya va tenir el seu origen en l’aprovació de la seva Llei d’Energies Renovables (Erneuerbare Energien Gesetz o EEG), ara fa 20 anys. Aquesta normativa ha facilitat el camí tant a l’instal·lació de plaques solars per a autoconsum domèstic com a parcs fotovoltaics a gran escala, convertint a Alemanya en el país europeu líder en renovables, a més d’un dels més rellevants del sector a nivell mundial.

Itàlia

Les facilitats que aporten lleis a l’alçada de les necessitats actuals en matèria de sostenibilitat també han ajudat a Itàlia, que segueix de prop al país germànic. En aquest cas, les hores de radiació solar són més semblants a Espanya, però en el seu cas no hi ha hagut tants obstacles legals. Una dada significativa és que al 2013 Itàlia ja havia vetat en referèndum el desenvolupament de noves centrals nuclears, estava gairebé a l’alçada d’Alemanya en matèria de renovables en general i només en fotovoltaica, la seva producció va representar més del 20% de la potència instal·lada aquell any a Europa.

França

Pel que fa a França, malgrat que tradicionalment ha estat depenent de l’energia nuclear, durant els darrers anys s’han posat les piles en matèria de renovables. Des de 2015 i de nou arrel d’una normativa, la Llei de Transició Energètica per al Creixement Verd, el país veí ha viscut un veritable boom de l’energia renovable, motivat també per un sistema d’incentius proposat pel govern central: préstecs sense interès per la inversió en renovables, beneficis fiscals o una política de retribució per volcar excedents a la xarxa.

En el cas d’Espanya, aquest darrer punt (la compensació simplificada d’excedents, a la que nosaltres ens vam avançar) va entrar en vigor oficialment al 2020. Tot i així en els últims tres anys, aquest i altres canvis, a més d’altres factors com una presa de consciència més profunda per part de la societat en relació a la sostenibilitat, han facilitat que l’energia solar estigui més a prop de tenir el protagonisme que mereix tant en la societat mateixa com en l’agenda

Al marge de totes aquestes dades, la bona noticia és que anem pel bon camí :)

 

Comentarios Nuevo comentario
Deja una respuesta