RDL 17/2021: les mesures del Govern per rebaixar la factura de la llum

El Govern espanyol ha aprovat un paquet de mesures per a afrontar la imparable pujada de la llum d’aquest 2021, amb l’objectiu d’abaratir la factura un 22% fins a final d’any. A Holaluz t’expliquem els principals canvis i com t’afecten.

Burak Kebapci

El preu del gas batent rècords als mercats internacionals. El cost de les emissions de CO2 disparades. Embassaments sobtadament buidats per sota de les recomanacions i en benefici de qui administra els recursos hidroelèctrics. Un sistema de fixació de preus que estableix que la tecnologia més cara fixa el cost de l’energia. I el preu de la llum, pels núvols.

Davant d’aquest context, el Consell de Ministres ha posat en marxa un pla de xoc per a reduir la factura de la llum, amb l’objectiu de mitigar l’escalada de preus al mercat majorista i protegir especialment les economies domèstiques i els col·lectius més vulnerables. I un avís per a navegants: els canvis regulatoris al sector energètic han vingut per quedar-se. Veurem cada vegada més sovint modificacions en els càrrecs i els peatges, que componen els costos regulats que trobes a la teva factura de la llum.

A Holaluz pensem que aquestes mesures del govern espanyol ajuden a pal·liar l’escalada de preus però seguim creient que la solució real i profunda és canviar el mix energètic de generació elèctrica a través de l’augment de la oferta d’energia renovable. Nosaltres  ho fem a través de #LaRevolucíoDeLesTeulades: instal·lar-se plaques solars permet estalviar des del primer dia i viure al marge dels vaivés del mercat. :)

Principals mesures del Govern per reduir la factura de la llum

A partir del 16 de setembre tindran lloc una sèrie de canvis que haurem d’aplicar obligatòriament totes les companyies elèctriques. Aquestes són les 9 mesures més rellevants:

  1. Actualització dels càrrecs del sistema elèctric: fins el 31 de desembre hi haurà una reducció del cost dels càrrecs en els punts de subministrament i en els punts de recàrrega de cotxes elèctrics de baixa tensió. Aquesta reducció afecta directament als preus d’electricitat i de potència contratada de cada tarifa, en ser els càrrecs un dels conceptes inclosos en el preu final. Per a poder-la distingir clarament, aquesta rebaixa la veuràs reflectida en una línia independent a la teva factura. És important destacar que una vegada es retiri, els preus tornaran als valors que es van establir amb el canvi de peatges d’1 de juny de 2021. A continuació indiquem el valor de la reducció dels càrrecs per cada tarifa i període.
  • Reducció de l’Impost Elèctric: l’Impost Especial sobre l’Electricitat (IEE), un dels tributs que trobes a la teva factura a part de l’IVA, passa del 5,11% actual al 0,5%, el mínim permès per la normativa europea.
  • Subministrament vital mínim: per a protegir a la població més vulnerable i afrontar la pobresa energètica, el govern espanyol amplia la prohibició de tallar el subministrament elèctric als consumidors vulnerables acollits al Bo Social, afegint sis mesos addicionals als quatre actuals. Durant aquest temps les Comercialitzadores de Referència no podran interrompre el servei en cas d’impagament i han de garantir una potència límit de 3,5kW.
  • Es prorroga la suspensió de l’IVPEE: la ja existent interrupció de l’Impost sobre la Venda de Producció d’Energia Elèctrica, que grava amb un 7% la generació d’electricitat, es prorroga fins a finals d’any.
  • 900 milions d’ingressos per l’emissió de CO2: s’utilitzarà el pressupost recaptat a través de les subhastes de drets d’emissió de CO2 per afrontar aquestes mesures que conformen el pla de xoc.
  • Subhastes de compra d’energia: el Govern convocarà subhastes de contractes de compra d’electricitat, obligant els grans grups empresarials a ofertar energia elèctrica de forma proporcional a la seva quota de mercat. Aquesta podrà ser adquirida per elèctriques independents i consumidors industrials. La mesura busca abaratir el preu del mercat majorista al negociar-se menys energia que l’actual.
  • Límits a la tarifa regulada de gas: l’executiu aplicarà un límit a la Tarifa d’Últim Recurs de gas (TUR) que evitarà un creixement del 28% en la seva pròxima revisió d’octubre (aquesta tarifa s’actualitza trimestralment aplicant una fórmula matemàtica). La diferència es recuperarà poc a poc en les pròximes revisions a partir de març, mitigant l’impacte sobre famílies i pimes.
  • Regulació de l’aigua embassada per a ús hidroelèctric: en un context de canvi climàtic, el Govern modifica la Llei d’Aigües per tal de considerar l’aigua embassada un bé de primer ordre social i ambiental. Per evitar desembassaments sobtosos com els d’aquest estiu, les confederacions hidrogràfiques fixaran un règim mínim i màxim de cabals mensuals a desembassar.
  • Minoració dels beneficis d’algunes companyies per l’elevat preu del gas: en el context actual, les centrals tèrmiques de gas marquen el preu del mercat majorista i un bon número de companyies obtenen ingressos extraordinaris derivats d’aquesta conjuntura. El govern espanyol a aprovat un mecanisme que redueix aquest excés de retribució, destinant els diners recaptats a reduir la factura de la llum.

I què fem a Holaluz?

Nosaltres seguim com sempre, oferint quotes amb energia 100% verda i posant tota la nostra tecnologia per optimitzar-les i adaptar-les a les teves necessitats.

I seguim desenvolupant la Revolució de les Teulades, convertint teulades en energia 100% verda, per a tu i per a 40 milions de persones (tinguin o no teulada), amb o sense inversió inicial. I més a més, actualment, existeixen diverses ajudes, subvencions i bonificacions per a plaques solars destinades a fomentar la la generació d’energia renovable i impulsar la transició energètica.

A què esperes per sumar-te a la Revolució? :)

Súmate a la Revolución de los Tejados

Te invitamos a disfrutar con nosotros de luz 100% verde y responsable, procedente de productores renovables y de los tejados de otros clientes. Súmate a la Revolución, juntos cambiaremos el modelo energético actual por uno más justo y sostenible.

La tarifa plana que se adapta a ti
Green Plug Colored Icon Tarifa fija de luz
Revisión de consumo cada 12 meses y mantenimiento gratis
Calcula tu cuota
Aprovecha las subvenciones y ayudas
House Panel Colored Icon Quiero placas solares
Nos encargamos de todo para garantizarte una instalación premium y rápida con mantenimiento.
Calcula tu ahorro
Súmate a holaluz cloud
Green Plug Colored Icon Ya tengo placas
Te pagamos el 100% de tus excedentes con una cuota de ahorro fija al mes
Quiero saber más