Nous peatges elèctrics: així són les noves tarifes de llum
Què passarà amb les tarifes de la llum? És cert que les factures seran encara més complicades? Estem davant d’un «apocalipsi elèctric» sense precedents? En aquest post aïllarem alguns dubtes al respecte. SPOILER: si ets d’Holaluz, no t’hauràs de preocupar per res.
Els nous peatges elèctrics estan de plena actualitat. Després de les anades i vingudes d’una successió de propostes i contrapropostes, és normal que, encara que t’hagis informat una mica sobre l’assumpte, no t’acabi de quedar clar què canviarà, com i a partir de quan. I és que al marge de la seva complexitat, actualment només s’ha definit una de les quatre peces necessàries perquè aquests canvis entrin en vigor. De les tres restants se n’ha fet una proposta que encara no ha estat aprovada i el mateix succeeix amb la data d’aplicació, ja que el Govern ha proposat moure-la de l’1 d’abril a l’1 de juny. Encara no hi ha res definitiu respecte aquesta data, però de moment es treballa amb ella en ment. Aquí resumirem i intentarem simplificar tot el que sabem fins ara.
Què són els peatges elèctrics i per què canvien
Quan parlem de les parts regulades dins dels costos que componen la factura de la llum, els dividim en peatges i càrrecs. Els peatges estan destinats a cobrir els costos de sistema relacionats amb l’operativa «pura i dura», com són el transport i distribució de l’energia. D’altra banda, els càrrecs cobreixen altres costos del sistema, els que depenen de la política energètica, com són el dèficit de tarifa, el subministrament en condicions d’igualtat en els territoris extrapeninsulars o les primes a les renovables de primera generació.
Fins ara, tant uns com altres els havia aprovat el Ministeri, fins que la Comissió Europea va obrir un expedient d’infracció a Espanya per considerar que s’havia apropiat de competències que haurien de ser de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).
Arran d’això, el Ministeri va accedir a traspassar part de les competències a la CNMC, en concret la part dels peatges, conservant en la seva competència sobre la part dels càrrecs. Això sí, va establir una sèrie d’orientacions perquè la CNMC redefinís la metodologia de peatges, com per exemple que es tingués en compte la transició energètica i la descarbonització, que es fomentés l’eficiència energètica i el desenvolupament de l’autoconsum compartit o que es garantís l’estalvi.
Tot això es va posar en marxa amb l’aprovació de la Circular 3/2020 el 24 de gener de 2020. Com hem dit al principi aquesta serà la primera de quatre fases, ja que encara quedarà per definir la resolució dels peatges i la metodologia i resolució dels càrrecs, de les quals ja hi ha una proposta normativa, encara sense aprovar.
Canvis principals a la factura de la llum
A continuació repassarem punt per punt els canvis previstos més importants:
Menys de 15 kW de potència contractada
- Tots aquests subministraments (domèstics i pimes, tant amb tarifa regulada de preu variable, PVPC, com amb preu fix -mercat lliure-) passaran a una única tarifa d’accés anomenada 2.0TD.
- Desapareix la discriminació horària actual. Els peatges (una de les parts del preu) passaran a repartir en 3 períodes horaris d’energia i 2 de potència.
A falta de definir costos, si tens PVPC passaràs a tenir 3 preus variables diferents d’energia i 2 preus de potència, segons cada període i cada dia de la setmana. Si tens una tarifa amb preu fix, també tindràs 2 preus de potència però seguiràs tenint un mateix preu per als 3 períodes d’energia. I en cas que tinguessis discriminació horària amb 2 preus fixos d’energia per a cada període, passaràs a tenir 3 preus, un per període. Tot això té una petita variació entre Península, Balears i Canàries, per una banda, i Ceuta i Melilla per un altre.
Més de 15 kW de potència contractada
- En baixa tensió (pimes o petites indústries) la tarifa 3.0A passa a anomenar-se 3.0TD. En alta tensió (grans empreses i polígons, explotacions agrícoles, etc) la 3.1A de menys de 30 kW i la 6.1A passaran a ser la 6.1TD; la 3.1A d’igual o més de 20 kW i la 6.2 passaran a anomenar-se 6.2TD; la 6.3 serà la 6.3TD i la 6.4 es convertirà en la 6.4TD. Totes elles tindran 6 períodes d’energia i 6 períodes de potència, amb un preu diferent a cada un.
- En aquest cas, a més del període i el dia de la setmana, el lloc en què es trobi el subministrament, segons si és a la península, a les illes o a Ceuta o Melilla, serà una altra variable que influirà en el càlcul. Tot això, només si no tens un preu fix per a cada període. (Més detalls d’aquests períodes en l’article 7 de la Circular 3/202.
Quan parlem de tarifa d’accés no ens referim al preu final que et proposa la teva companyia de la llum, sinó al tipus de subministrament en funció de la teva potència i tensió, en l’àmbit de distribució. Per això, si estàs en mercat lliure amb un preu únic, seguiràs tenint un sol preu per a cada hora del dia.
Quant als terminis i després de dos ajornaments, està previst que la nova metodologia de peatges entri en vigor l’1 de juny de 2021. En aquesta data, tant els comptadors com els sistemes de gestió de lectures i facturació han d’estar adaptats.
I pel que fa a la metodologia dels càrrecs, encara estem pendents de la proposta de Reial Decret.
Aquests són els principals canvis generals que coneixem fins ara. Pel que fa a Holaluz, t’ho avançàvem a l’inici d’aquest article: si ets client/a no hauràs de preocupar-te per res. Ben aviat t’explicarem per què i intentarem donar resposta als dubtes que puguis tenir al respecte.
I si encara no ets d’Holaluz però estàs pensant a canviar, des d’aquí pots calcular quant pagaries amb un parell de clics. Calcula la teva quota
Pel que fa als peatges i les noves tarifes de llum, si vols ampliar aquesta informació, aquí et deixem la nota de premsa de la CNMC amb tots els detalls.
Com sempre, et seguirem recomanant la millor opció per a tu tant en potència com en tarifa, oferint-te la combinació que millor t’ajudi a estalviar i sempre amb energia d’origen 100% renovable. I com no podia der d’una altra manera, et mantindrem a el dia de qualsevol novetat de el sector, t’afecti o no.